Tijdens de 1e week van de actie fietsverlichting controleerden de politieagenten 1 823 fietsers. 1 692 (93%) van hen waren in orde. Dit waren preventieve controles waarbij de politieagenten het belang van een goede fietsverlichting in de verf zetten.

Maandag startte de 2e controleweek. Ook deze week zijn er intensieve controles gepland tijdens de ochtend- en avondspits. Wie niet in orde is, riskeert nu wel een boete.
 
Met de winter in aantocht en het inkorten van de dagen, verloopt zowel de ochtend- als de avondspits steeds meer in het donker. In deze situatie is het voor fietsers van levensbelang om, dankzij een goed werkende fietsverlichting, duidelijk op te vallen in het drukke verkeer. In belang van de veiligheid van de fietsers voert de politie nog tot en met 7 december extra controles uit.
 
Geen fietsverlichting kost je 50 euro
 
Wanneer je fietsverlichting niet werkt, kan dit een aardige duit kosten. Vanaf de leeftijd van 16 jaar is een boete van 50 euro mogelijk. Wanneer je tussen de 12 en 18 jaar bent, word je doorgaans door het parket verplicht om deel te nemen aan een verkeersklas. Deze wordt gegeven door de politie. Ouders van de jongste overtreders – jonger dan 12 jaar – ontvangen een brief om hen attent te maken op het belang van een goede fietsverlichting.
 
Vervanglicht
 
Veiligheid gaat voor alles. Daarom krijgen overtreders tijdelijk een fietslicht van de zone. Dit licht moeten ze wel binnen de vijf werkdagen terugbezorgen op het hoofdkantoor, Werft 67, 2440 Geel.
 
Mobiele fietsverlichting toegelaten
 
Door een wijziging in de wetgeving in 2006 is het niet meer wettelijk verplicht dat elke fiets permanent is uitgerust met een werkende fietsverlichting. Nu is het alleen verplicht om voldoende verlichting te voorzien tussen het vallen van de avond en het aanbreken van de dag. Ook bij weersomstandigheden die het zicht belemmeren tot minder dan 200 meter, moet elke fietser voldoende verlichting hebben.
 
Een vaste fietsverlichting is na de wetswijziging niet meer verplicht. Ook knipperlichten en lichten die niet vast op de fiets gemonteerd zitten, zijn wettelijk toegelaten. Zo mag je bijvoorbeeld lichten aanbrengen op je kledij, je rugzak, … De enige voorwaarde is dat er vooraan een wit en achteraan een rood licht zichtbaar is vanop minimum 100 meter.
 
Reflectoren
 
Niet alleen een werkende fietsverlichting voor- en achteraan, is wettelijk opgelegd. Ook op het vlak van reflectoren gelden een aantal verplichtingen. Achteraan moet een rode reflector bevestigd zijn. De reflector aan de voorkant van de fiets heeft een witte kleur. Op de pedalen en aan de zijkant - meestal tussen de spaken - zijn de reflectoren oranje. Deze reflectoren in de wielen mag je, naar keuze, vervangen door reflecterende banden.
 
Extra bescherming
 
Opvallen in het verkeer is zeer belangrijk. We kunnen het niet voldoende beklemtonen. Bovenop de fietsverlichting raden we ook sterk aan om reflecterende vestjes te dragen. Ook een helm geeft extra bescherming wanneer je als fietser toch betrokken raakt bij een ongeval.